Klimat

Polen ligger i ett område med varmtempererat klimat. Under större delar av året är vädret likt det i Bryssel eller Berlin, med frekventa växlingar från år till år. Under vintern (december-mars) ligger temperaturen kring noll grader och går allt mer sällan under -15°C, under sommaren (juni-september) överstiger den ofta +30°C. Medelnederbörden i hela landet är ca 600 mm årligen medan den i bergen överstiger 1500-2000 mm. I södra och norra Polen är nederbörden periodisk, luftfuktigheten överstiger sällan 80%.

De varmaste regionerna i Polen är i södra och västra Polen (Krakow, Wroclaw, Poznan) där klimatet formas av varma vindar från västra delen av kontinenten. Kallast är det i nordöstra Polen (Suwalki, Bialystok) som ofta utsätts för kalla arktiska vindar från Ryssland och Skandinavien.

Polen hör till de länder där årstiderna har en utpräglad karaktär som överensstämmer med sin definition. Om man besöker Polen kan man med säkerhet förvänta sig snö på vintern, blomstrande grönska på våren, hög värme på sommaren och ett milt väder under hösten. Snön, den bitande kylan och de vackra landskapen gör det speciellt attraktivt att besöka södra Polen och Tatrabergen under vintern. För turister som föredrar värme rekommenderas resor på sommaren och våren då temperaturen håller sig över +20° C efter maj månad. De varma och torra månaderna, september och oktober, ger turister möjligheten att uppleva den "Gyllene polska hösten". Detta är den bästa perioden att bese de polska bergens skogsklädda sluttningar i sin fulla prakt eller skogarna på låglandet.